Bo-Karoo Opleiding in Orania bied nou ook ’n kursus in plaasbestuur

Bo-Karoo Opleiding (BKO), ’n opleidingsinstansie in Orania, sal eersdaags met opleiding in landbou begin. Dié driejaarkwalifikasie fokus op aspekte soos finansiële, data-, onderhoud- en plaasbestuur en bestaan uit ’n teoretiese sowel as ’n praktiese komponent, waartydens studente die geleentheid ontvang om dit wat hulle in die klas geleer het, ook in praktyk toe te pas.

Dit volg na ’n suksesvolle evaluasie van die Quality Council for Trades & Occupations (QCTO) waartydens BKO se gereedheid geevalueer is om ’n Nasionale Sertifikaat (N4 tot N6) in Plaasbestuur aan te bied. BKO se rektor, Pieter Bischoff sê die feit dat dié opleidingsinstelling deel van die Solidariteit Beweging vorm, bied die ideale geleentheid om kennis by die ander instellings te tap. Die Suider-Afrika Agri Inisiatief (SAAI) het ’n geruime tyd gelede ’n behoefte uitgespreek om in landbou-opleiding betrokke te raak. Verder het die AfriForuminisiatief Boer tot Bord reeds ’n toetsboord in Orania opgerig. Pieter sê ook dat daar kennis oor plaasveiligheid by AfriForum se strukture verkry kan word en oor arbeidsreg by die vakbond Solidariteit.

Pieter wys daarop dat baie ander landboukolleges nie meer presteer soos voorheen nie en dat BKO al ’n geruime tyd na die moontlike uitbreiding van hulle kursusse kyk. Orania is ook perfek geposisioneer met die drie hooflyne van landbou – akkerbou, saaiboerdery en veeteelt – wat op sy voorstoep beoefen word. Verder is Orania se ligging ook van so ’n aard dat studente van regoor die land na BKO gelok sal word. Die geakkrediteerde gedeelte van die kursus sal op plaasbestuur fokus, maar daar is ook ’n ongeakkrediteerde gedeelte waar ekstra waarde tot die kursus gevoeg word. BKO bied reeds vakke, soos sweiswerk en elektries, aan wat van waarde kan wees vir iemand wat van voorneme is om op ’n plaas te werk. Studente sal byvoorbeeld blootgestel word aan basiese bou- en rekenaarvaardighede, die span van grensdrade en die diens van boorgate.

BKO is opgewonde om aan jong mans en dames die geleentheid te bied om hulself eersdaags in die landboubedryf te kom bekwaam.

Johan Klinck

Johan Klinck bring 37 jaar se kennis en ervaring na Bo-Karoo Opleiding (BKO) as departementshoof van Ambagte.

Na ses jaar by Denel Aviation en 31 jaar by die Motheo TVET College, in Bloemfontein, het Klinck die groot skuif na Bo-Karoo Opleiding gemaak.

“My droom vir BKO is dat ons ambagsmanne oplei wat hoog in aanvraag sal wees in die arbeidsmark,” sê Johan. Verder sien hy ook uit na die uitbou van die tegniese departement.

Johan beskryf homself as selfgemotiveerd, doelgedrewe, ’n spanspeler en toegewyd aan sy werk. Deel van sy planne vir BKO is om nuwe programme te implementeer wat nóú, asook in die toekoms, deur die arbeidsmark benodig word.

“By BKO dink ons toekomsgerig en ons is opgewonde oor die groei wat ons beleef. Ons het nog baie potensiaal en ontwikkel elke dag net verder,” sê Paul Vogel, uitvoerende hoof van BKO.

Johan het sy ambag deur Denel Aviation gedoen, waar hy as ’n radiomeganikus gekwalifiseer het. In dieselfde tyd het hy sy nasionale N-diploma by Kempton Park Tegniese Kollege verwerf, waarna hy sy hoӫr onderwys diploma deur die Universiteit van die Vrystaat gedoen het.

BKO sien uit na die groot bydrae wat Johan tot die organisasie gaan lewer.